Rozhovor s Tomášem Sedláčkem: Duchovní vedení, filozofie a budoucnost ekonomie na konferenci FranklinCovey - Bez bolesti není růstu II

Na druhém ročníku konference Bez bolesti není růstu, kterou pořádaly společnosti FranklinCovey ČR a SR a Leadership Synergy Community, se sešlo mnoho zajímavých osobností, mezi kterými nechyběl ani ekonom a filozof Tomáš Sedláček. V rozhovoru s projektovým ředitelem společnosti IVITERA Tomášem Pospíchalem se zaměřil na narůstající dostupnost informací a proměny ve společnosti, které směřují od fyzické práce k té intelektuální. Hovořil také na důležitost duchovního vedení při rozhodování. Dále diskutoval o úloze filozofie ve vzdělávání, tvorbě hodnot a schopnosti rozhodovat se správně.

Přehrát zvukový záznam videa

[00:59] Vaše vystoupení neslo podtitul "Metamorfosis". Tento název ve mně evokoval Kafkovu "Proměnu" a také jste jej pojmenoval jako "Proměna ekonomie od počátku bohatství a výhled do budoucnosti." Proč jste zvolil tento motiv?

[05:05] Dnešní konference je určena především pro lídry firem, jejich špičkové manažery, co si z této úvahy mají vzít oni?

[07:55] Jsou to extrémně dramatické změny v tom, co lidstvo produkuje – od hmotných věcí k nehmotným. Zároveň vytváříme i změny geopolitické a technologické. Na druhou stranu jsme velmi bohatí. Myslíte si, že jsme v současné době v mentální i fyzické kondici, abychom tyto změny ustáli?

[15:28] Vrátíme se zpět do firemního prostředí a k tématu dnešní konference, která se zaměřuje na změny a proměny hmoty, stejně jako na změny v uvažování s ohledem na budoucnost. Někdy mám pocit, že důkladná analýza často popírá nehmotné predikce a efekty, které každý den zažíváme a které formují naši realitu, přestože se nedají přesně definovat. Mnoho lídrů v této analýze stále sestává.

[18:47] Nicméně nechci být cynický. Bez ohledu na to, co se děje na Ukrajině či Blízkém východě, doba, ve které žijeme, je neuvěřitelná. Změny, které zažíváme, jsou pro nás ve skutečnosti nesmírně pozitivní. Lidstvo je nyní bohatší než kdykoli předtím. Co to však může znamenat? Nestane se, že zlenivíme?

[22:34] Se svým synem Kryštofem organizujete víkendové lekce ekonomie a matematiky. Co byl spouštěč, proč jste se pro toto rozhodli, co vám to přináší?

[24:26] Jste ekonom i filozof, co může filozof dát lídrům firem? Co je v tomto ohledu vaším posláním?

[24:45] Z jakého důvodu je nejpraktičtější obor filozofie?

[27:55] Možná jste to už trošku naznačil, ale co pomůže lídrům firem se adaptovat a vyrovnat se s tím, co přijde v budoucnu?

 

 

Stáhněte si zvukový záznam videa ve formátu mp3.